

June 1-5, 2024, Cancun Center, Cancun, Mexico

	PRE-CONGRESS WORKSHOP DAY								
				SATURDAY, JUNE 1, 2024					
Time Slot					VIRTUAL HALL A	VIRTUAL HALL B			
Cancun	Duration	HALL A	HALL B	HALL C	(Workshops will be conducted virtually)	(Workshops will be conducted virtually)			
(GMT-5)	Duration				Times in GMT -5 time zone.	Times in GMT -5 time zone.			
			CARDIAC INTENSIVE CARE- ALL YOU NEED TO KNOW BUT	ACUTE NON-INVASIVE VENTILATION WORKSHOP - USING					
08:00 - 10:00	2 hours	TRANSPORT OF THE CRITICALLY ILL CHILD WORKSHOP	WERE AFRAID TO ASK	THE ICEMAN ALGORITHM					
10:00 - 10:15	15 min			Coffee Break		·			
10:15 - 12:15	2 hours	Workshop Continue	Workshop Continue	Workshop Continue					
12:15 - 12:45	30 min			Lunch Break					
12:45 - 14:45	2 hours	EXTRACORPOREAL LIFE SUPPORT: FROM A-Z, WHAT YOU	Workshop Continue	Workshop Continue	EARLY MOBILIZATION	MENTAL HEALTH CONSIDERATIONS FOR PEDIATRIC CRITIAL			
12:45 - 14:45	2 110013	SHOULD KNOW WHETHER NOVICE OR EXPERIENCED!	workshop continue	workshop continue	EARLY MOBILIZATION	CARE PROVIDERS: A TRAUMA INFORMED APPROACH			
14:45 - 15:00	15 min			Break					
15:00 - 17:00	2 hours	Workshop Continue	Workshop Continue	Workshop Continue	Workshop Continue	Workshop Continue			

	PRE-CONGRESS WORKSHOP DAY									
				SUNDAY	, JUNE 2, 2024					
Time	Slot							VIRTUAL HALL A	VIRTUAL HALL B	
Cancun	Duration	HALL A	HALL B	HALL C	HALL D	HALL E	HALL D	(Workshops will be	(Workshops will be	
(GMT-5)	Duration							conducted virtually)	conducted virtually)	
								EMERGENCY AND CRITICAL		
								SERVICES IN LOW- AND	TRAINING THE TEAM:	
08:00 - 10:0	0 2 hours	ADVANCED AIRWAY WORKSHOP: MANAGEMENT OF THE DIFFICULT AIRWAY IN THE PEDIATRIC ICU	PICU LIBERATION, A NETWORKING WORKSHOP: FEASIBILITY, IMPLEMENTATION, AND EFFICACY IN CHILDREN	NEUROMONITORING WORKSHOP IN PICU 1		POINT-OF-CARE-ULTRASOUND IN THE PEDIATRIC INTENSIVE CARE UNIT (English)	LA Symposium	MIDDLE-INCOME COUNTRIES-MOVING	INTERACTIVE STRATEGIES TO IMPROVE KNOWLEDGE,	
		Difficult Aikwar in the Febraric ICo	reasibility, init lementation, and erreact in children			intensive care onti (english)		BEYOND DISEASE	SKILLS AND ABILITIES	
								PREVENTION	SHIELS AND ADDITIES	
10:00 - 10:1	5 15 min				Coffee Break					
10:15 - 12:1	2 nours	Workshop Continue	Workshop Continue	Workshop Continue		Workshop Continue	Symposium Continue	Workshop Continue	Workshop Continue	
12:15 - 12:4	5 30 min				Lunch Break					
							VENOVENOUS			
		MECHANICAL VENTILATION WORKSHOP: OPTIMIZING THE				POINT-OF-CARE-ULTRASOUND IN THE PEDIATRIC	HEMODIAFILTRATION			
12:45 - 14:4	5 2 hours	VENTILATORY SUPPORT TO AVOID INJURY	Workshop Continue	NEUROMONITORING WORKSHOP IN PICU 2 (repeat)	PEDIATRIC CARDIAC ARREST POST ROSC CARE	INTENSIVE CARE UNIT (Spanish)	WORKSHOP CONTINUES			
							FOR PEDIATRIC INTENSIVISTS			
14:45 - 15:0	0 15 min			Break						
15:00 - 17:0	2 hours	Workshop Continue	Workshop Continue	Workshop Continue	Workshop Continue	Workshop Continue	Workshop Continue			
		workshop continue	workshop continue	•	workshop continue	Workshop Continue	workshop continue			
17:00 - 17:30										
17:30 - 18:00		Welcome Session								
18:00 - 18:30	0 30 min	Plenary 1								
		Chair: Jeffrey Burns								
	1	Reducing health inequalities: Strategies for improving access								
		to quality PICU care								
		Brenda Morrow, South Africa								
18:30 - 19:30	0 60 min	Welcome Reception								



June 1-5, 2024, Cancun Center, Cancun, Mexico

				MONDAY, JUNE 3, 2024									
Cancun (GMT-5)	Duration	HALL A	HALL B	HALL C	HALL D	HALL E	HALL D						
(GIVIT-5)		World Cafe 1	World Cafe 2	World Cafe 3	World Cafe 4	World Cafe 5							
	20	Ask the expert: Overload index: When is diuretic treatment			Ask the expert: Managing neuroprotection after cardiac	Ask the expert: Resuscitation guidelines - where are we							
08:00 - 08:30	30 min	enough?	successes and gaps	Ask the expert: The pearls and pitfalls of neuroprognosis	arrest and TBI	going in policy, practice and research?							
		Moderator: Manuel Soriano	Moderator: Joseph Manning	Moderator: Gustavo Costales	Moderator: Vanessa Neaves Ramírez	Moderator: Lorena Acevedo							
08:00 - 08:30		Experts: Satoshi Nakagawa, Akash Deep	Experts: Martha A.Q. Curley, Jeffrey Burns	Experts: Michaela Waak, Debbie Long	Experts: Barney Scholefield, Ryan Barbaro	Experts: Vinay Nadkarni, Jesus López-Herce	1						
08:30 - 08:40	10 min			Break									
08:40 - 09:50	80 min	Plenaries											
		Chair: Brenda Morrow											
	10 min	Speakers Introduction											
08:50 - 09:10	20 min	Plenary 2											
		The power of collaboration: Enhancing multidisciplinary											
		teamwork in pediatric intensive care											
09:10 - 09:30		Asya Agulnik, USA	-										
09:10 - 09:30	20 min	Plenary 3 The role of patients & families in the quality and safety	-										
		ne role of patients & families in the quality and safety mission: We are ON											
		Debbie Long, Australia											
09:30 - 09:50	20 min	Plenary 4											
03.30 03.30	20 11111	Conceptualizing post intensive care syndrome in children-											
		The PICS-p framework											
		Joseph Manning, UK											
09:50 - 10:20	30 min			Coffee Break & Poster Discussion Rounds									
10:20 - 11:50	90 min	Parallel Session 1	Parallel Session 2	Parallel Session 3	Parallel Session 4	Parallel Session 5							
		The challenge of building a team	Advancing equity and inclusion in PICU	Impact of critical care on the brain	Low resources PICU	The critical patient outside PICU							
		Co-Chairs: Emma Shkurka	Co-Chairs: Laurie Lee, Raúl Cedillo Zaragoza	Co-Chairs: Sapna Kudchadkar, Verónica Rodríguez Martinez	Co-Chairs: Lihinie de Almeida, Nils Casson	Co-Chairs: Orsola Gawronski							
		Do we need competent staff or experts in PICU? The				Cardiopulmonary resuscitation in children: Where are we							
10:20 - 10:40	20 min	challenge for teams	Gender equity and diversity in PICU Janet Mattsson, Norway	Brain and ECMO: optimising long term outcomes Ryan Barbaro, USA	How to implement the ABCDEF bundle in different settings Karen Choong, Canada	and where do we go?							
		Neil Spenceley , UK	Junet Wattsson, Norway	Ryan Barbaro, 03A		Vinay Nadkarni , USA							
		Physical and occupational therapy utilization in a pediatric	Role of global collaborations for research & QI	Is it possible to avoid delirium?	Breaking barriers in pediatric respiratory care: A global	Multiple angles around critical deterioration/PEWS							
10:40 - 11:00	20 min	intensive care unit	Sebastian Gonzalez , Uruguay	Roberta Esteves de Castro , Brazil	perspective	Gerri Sefton , UK							
		Adriano Conrado Rodrigues, USA Promoting resilience through family-centered care:			Brenda Morrow , South Africa	Heart - Kidney Interaction: strategic negotiation in							
11:00 - 11:20	20 min	Leveraging resources for holistic support	Parental decision-making in the PICU	Decisions and adequacy of the therapeutic effort in the ICU	Training in pediatric trauma in resource-limited countries	critical periods							
11.00 11.20	20 11111	Rujipat Samransamruajkit , Thailand	Sharon Irving, USA	Jeffrey Burns , USA	Luis Augusto Moya Barquin , Guatemala	Juan Carlos Iglesias Castillo , Mexico							
11:20 - 11:50	30 min	Discussion	Discussion	Discussion	Discussion	Discussion							
11:50 - 12:30	40 min	Oral Presentations 1	Oral Presentations 2	Oral Presentations 3	Oral Presentations 4	Oral Presentations 5	Industry Sponsored						
		The first pediatric emergency and critical care fellowship in	The post-pandemic rsv surge: trends in pediatric		Estimate of pediatric acute critical illness across resource-	Development of heart and respiratory rate percentile curves	Workshop						
11:50 - 12:00	10 min	sub-saharan africa - outputs and lessons learned after four	hospitalizations and respiratory support modalities,	Clinical characteristics and evolution of pediatric stroke,	limited settings: the global paediatric acute critical illness	for hospitalised children in the united kingdom (the detect							
11.50 12.00	10	years,	Melody Duvall, US	Jesus Lopez-Herce, Spain	point prevalence study,	study),	(registration required)						
		Mukokinya Kailemia, Kenya			Teresa Kortz, US	Abbey Bracken, UK							
		Insights into pediatric mechanical ventilation simulation	Multicenter variability in fluid management after neonatal	Blood-based neurologic biomarkers in pediatric cerebral	'I wish we reported earlier': a qualitative study exploring	No effect of high-dose vs. standard-dose systemic							
12.00 - 12.10	10 min	training: a data-driven analysis of learning patterns and	cardiac surgery and associations of early diuresis with	malaria.	barriers to seeking healthcare and implementing the sepsis-	corticosteroids on length of stay (LOS) in critically ill children							
		behaviors of residents,	outcomes, Nicole Stegmeier, US	Madiha O. Raees, US	bundle in pediatric patients in a resource-limited country,	with status asthmaticus (SA), Sunit Misra, US							
		Lisa Schütze, US			Vanessa Denny, US								
			Echocardiographic phenotypes in sepsis and multiple organ	Neurodevelopment and quality of life in infants one year	Hemoperfusion and hemodiafiltration in critically ill pediatric	Systemic corticosteroid use in children intubated for lower							
12:10 - 12:20	10 min	A decision-making grid for multiple clinical trials,	dysfunction.	after open heart surgery for congenital heart defect: a rct of	patients with multiple organ dysfunction in a limited	respiratory tract infections (LRTI): results from the							
		Laura Beth Kalvas, US	Stella Barbagelata, Chile	nitric oxide via cardiopulmonary bypass, Debbie Long,	resource setting,	bronchiolitis and codetection (bacon) study, a multinational							
		Adherence to lung protective mechanical ventilation	Ketamine-midazolam vs fentanyl-midazolam combination as	Australia Continuous cerebral autoregulation monitoring with cerebral	Sergio Valle, El Salvador	cohort, Shira Gertz, US							
		strategies in pediatric acute respiratory distress syndrome	induction agents for tracheal intubation in critically ill	oximetry index after neonatal cardiac surgery: preliminary	Role of lung ultrasound in bronchiolitis patients treated with	Nasal high-flow oxygen during pediatric emergency							
			children: a pilot, feasibility, open label, randomized	data from an ongoing prospective observational study,	high-flow nasal cannula,	endotracheal intubation - a randomized trial,							
12:20 - 12:30	10 min	improves outcomes: an international multicenter study			Farah Thabet, Tunisia	Shane George, Australia							
12:20 - 12:30	10 min	improves outcomes: an international multicenter study, Rujipat Samransamruajkit, Thailand	controlled trial, Sagar Tungal, India	Stefano Pezzato, US									
12:20 - 12:30	10 min			Stefano Pezzato, US Lunch Break & Poster Discussion Rounds									
12:20 - 12:30	10 min		controlled trial, Sagar Tungal, India										
12:20 - 12:30 12:30 - 13:40			controlled trial, <i>Sagar Tungal, India</i> 12:45 - 13:35		12:50 - 13:35	12-50 - 13:35							
			controlled trial, Sagar Tungal, India		12:50 - 13:35 Industry Sponsored Session 1	12:50 - 13:35 Industry Sponsored Session 2							
			controlled trial, Sagar Tungal, India 12:45 - 13:35 Integrated Emergency, Critical, and Operative Care: WHO's										



June 1-5, 2024, Cancun Center, Cancun, Mexico

MONDAY, JUNE 3, 2024								
Cancun (GMT-5)	Duration	HALL A	HALL B	HALL C	HALL D	HALL E	HALL D	
13:40 - 15:10	90 min	Parallel Session 6	Parallel Session 7	Parallel Session 8	Parallel Session 9	Parallel Session 10		
		Problems affecting PICU daily work	Daily goals setting in the PICU	The critical patient in ED	Survive and thrive through the PICU	Daily bedside decisions		
		Co-Chairs: Mallory Perry-Eaddy, Aric Araujo	Co-Chairs: Susan Khanna	Co-Chairs: John Adabie Appiah	Co-Chairs: Karen Choong, Santiago Campos	Co-Chairs: Barney Scholefield, Laura Lidia González García		
13:40 - 14:00	20 min	Simulation to solve problems effecting PICU daily work Carlos Roman , Mexico	Metabolic and nutrient alterations in the critically ill patient Jacinta Winderlich, Australia	Multiple electrolyte solution vs normal saline for fluid resuscitation Jayashree Muralidharan , India	A core outcome set for pediatric critical care Ericka Fink , USA	Neuromonitoring in acute injury Michaela Waak , Australia		
14:00 - 14:20		PICU metrics vs PICU reallity; How we can achieve standards in our unit? Luis Pedrozo, Uruguay	Supporting the diverse needs of families in the PICU/CICU: what is comprehensive care in 2024 Daniel Garros, Canada	Emergency and critical care without walls: global goals Hans Jörg Lang , Senegal	Post-ICU syndrome: Rescuing the undiagnosed Joseph Manning , UK	Acute kidney injury (aki): from perfusion optimization to replacement therapy Akash Deep, UK		
14:20 - 14:40	20 min	The medically complex patient Silvio Torres , Argentina	PICU's outcomes from different resources. How to fill the gap? Satoshi Nakagawa , Japan	Severe acute asthma exarcerbations in emergency department. New horizons Ricardo Iramain, Paraguay	Strategies for surviving and thriving as parents in the PICU Florencia Krall , Uruguay	Leveraging resources for optimal patient care for children with cardiac disease in LMIC: The IQIC experience Kathy Jenkins , USA	Industry Sponsored Workshop (continue,	
14:40 - 15:10	30 min	Discussion	Discussion	Discussion	Discussion	Discussion	An address the second second	
15:10 - 15:30	20 min			Coffee Break			(registration required	
15:30 - 16:00	30 min	Cases 1	Cases 2	Cases 3	Cases 4	Cases 5		
		Co-Chairs: Rujipat Samransamruajkit	Co-Chairs: Gerri Sefton	Co-Chairs: Pierre Tissieres	Co-Chairs: Lihinie de Almeida	Co-Chairs: Claire Procter		
15:30 - 15:45	15 min	Prolonged picu admission, challenges in diagnosis and treatment in a child with hyper igm syndrome in a tertiary hospital in tanzania: a case report, <i>Aika Abia Shoo, Tanzania</i>	Awake veno-venous extracorporeal life support in a pediatric patient: use of picustars liberation bundle to achieve early mobility, <i>Alexandra Ferguson, Australia</i>	Pediatric ARDS after CAR-T therapy, Long Xiang, Chino	An unlikely storm: a multi-disciplinary approach to cytokine storm and acute heart failure in an adolescent with coxsackie virus, <i>Elena Insley, US</i>	Early cardiac catheterization during extracorporeal membrane oxygenation after congenital cardiac surgery, Silvio Torres, Argentina		
15:45 - 16:00	15 min	Pyroglutamic acid: an unusual cause of pediatric anion gap acidosis, <i>Jillian Olsen, US</i>	Extracorporeal cardiopulmonary resuscitation for pediatric massive pulmonary embolism with crohn's disease, Tadahito Kato , Japan	Prehospital advanced resuscitative care for penetrating trauma with severe hemorrhage, Mark Piehl , US	Successful subdural empyema evacuation in a pediatric patient on veno-venous extracorporeal membrane oxygenation, <i>Manasa Kanukurthy</i> , US	Virtually guided echocardiography to refine cardiac care in limited resource settings: a case discussion, Alexia Santos, US		
16:00 - 16:05	5 min			Break				
16:05 - 16:25	20 min	Plenary 5						

16:05 - 16:25 20 min Plenary 5 Co-Chairs: Youldow M López-Fernández New horizons in pediatric ARDS: Translating research into practice Robinder Khemani, USA



June 1-5, 2024, Cancun Center, Cancun, Mexico

				TUESDAY, JUNE 4, 2024		
Cancun (GMT-5)	Duration	HALL A	HALL B	HALL C	HALL D	HALL E
-		World Cafe 6	World Cafe 7	World Cafe 8	World Cafe 9	World Cafe 10
08:00 - 08:30	30 min	Ask the expert: Do we define chronic critical illness in children, or I know it when I see it? Moderator: Silvio Torres, Alexandra Ferguson	Ask the expert: HFC: pros and cons in acute bronchiolitis Moderator: Brenda Morrow, Sheila Yadira Gómez Murillo	Ask the expert: Managing ventilation in PARDS Moderator: Yolanda Lopez Fernandez	Ask the expert: How to provide optimal nutrition to critically unwell children in the PICU? Moderator: Juan Carlos Iglesias Castillo	Ask the expert: Managing delirium in the PICU Moderator: Joseph Manning, Julia Acuña Appleyard
08:00 - 08:30	30 min	Experts: Lauren Sorce, Jimena del Castillo	Experts: Daniel Garros, Alberto Medina	Experts: Martin Kneyber, Robinder Khemani	Experts: Santiago Campos, Jacinta Winderlich	Experts: Debbie Long, Chani Traube
08:30 - 08:40	10 min			Break		
08:40 - 09:50	80 min	Plenaries				
		Co-Chairs: Alexandra Ferguson				
	10 min	Speakers Introduction				
08:50 - 09:10	20 min	Plenary 6				
		Fluids in pediatric sepsis - what is the fuss? Restricted,				
		liberal or cautious?				
		Jaime Fernandez Sarmiento , Colombia				
09:10 - 09:30	20 min	Plenary 7				
		Innovations in pediatric renal patient management:				
		Harnessing research and technological resources Mignon McCulloch, South Africa				
09:30 - 09:50	20 min	Plenary 8				
J9:30 - 09:50	20 min	Pediatric cardiac intensive care: Reflections and lessons				
		through the decades				
		Lara Shekerdemian, USA				
09:50 - 10:20	30 min	Eard Shekerdennany OSA		Coffee Break & Poster Discussion Rounds		
	90 min	Parallel Session 11	Parallel Session 12	Parallel Session 13	Parallel Session 14	Parallel Session 15
		Heart - lung - brain - kidney cross talk	Global problems	Mechanical ventilation: p-SILI or VILI?	Post resuscitated patient in different contexts	ECMO Opportunities, controversies, and challenges
		• ,	Co-Chairs: Aranza Sanchez Cervantes	Co-Chairs: Yolanda M López-Fernández, Jorge Néstor	Co-Chairs: Claire Procter, Gabriela Ruiz Quiñonez	Co-Chairs: Juan Carlos Iglesias Castillo, Aarón Rodríguez
		Co-Chairs: Jacqueline Ong (TBC), Carlos Jesús Barrera Alonzo	Co-Chairs: Aranza Sanchez Cervantes	Soriano Martinez	Co-Chairs: Claire Procter, Gabriela Ruiz Quinonez	Sánchez
		Heart-Lung interactions in the CICU. When should we	Multidisciplinary ICU care to optimize outcomes for children	A physiological approach to understand the role of	New definitions for brain death	Post-resuscitation care after ECMO to support CPR - what is
10:20 - 10:40	20 min	extubate?	undergoing cardiac surgery	respiratory effort in the progression of lung injury	Jesus López-Herce , Spain	important?
		Lara Shekerdemian, USA	Patricia Bastero, USA	Pablo Cruces, Chile NIV and HFNC as a first line of management of respiratory	Concertain and the state of the	Ravi Thiagarajan, USA
10:40 - 11:00	20 min	Interaction between heart, lung, brain and kidney Pierre Tissieres , France	Global clinical challenges in pediatric ventilation liberation Robinder Khemani, USA	management of respiratory failure in pediatrics Alberto Medina, Spain & Alexandre Rotta, USA	Supporting neuro-developmental outcomes post resuscitation Debbie Long , Australia	Anticoagulation challenges in ECMO Rene Gomez, Mexico & Heidi Dalton, USA
						Early rehabilitation and mobilisation on ECMO: Friend or
11:00 - 11:20	20 min	Indications for KRT in acute renal failure in the ICU	Protecting children in disasters	Should we let our patient spontaneously breathe?	Quality of life in post pediatric cardiopulmonary resuscitation	enemy?
		Stuart Goldstein, USA	Manu Sundaram, Qatar	Rodrigo Sebastian Adasme Jeria , Chile	Jimena del Castillo , Spain	Emma Shkurka, UK
11:20 - 11:50	30 min	Discussion	Discussion	Discussion	Discussion	Discussion
11:50 - 12:30	40 min	Oral Presentations 6	Oral Presentations 7	Oral Presentations 8	Oral Presentations 9	Oral Presentations 10
11:50 - 12:00	10 min	Validation and applicability of the phoenix sepsis score in low- resource settings, Raul Rafael Copana Olmos, Bolivia	NICU to PICU transfers in the united states: a survey of critical care physicians, Phillip D. Cohen , US	Pediatric non-invasive respiratory support failure: risk factors & outcomes in Latin America, Monica Decia, Colombia	Utilizing SPO2/FIO2 to predict need for escalation of respiratory support and length of stay in the pediatric intensive care unit, Jessica Serventi-Gleeson, US	Pediatric extracorporeal membrane oxygenation anticoagulation collaborative (PEACE) consensus conference, Peta Alexander, US
12:00 - 12:10	10 min	Relationship between use of inodilators and changes in microvascular flow and endothelium in children with sepsis, Jaime Fernandez, Colombia	Socioeconomic deprivation and pediatric intensive care unit (PICU) admission and outcomes in Alberta, Laurie A. Lee, Canada	Rapid weaning protocol for high-flow nasal cannula in pediatric intensive care: impact on support times, Pablo Vasquez Hoyos, Colombia	Improving outcomes for critically ill pediatric cancer patients in argentina using proactive as a quality tool, Silvio Torres, Argentina	Mobilization of pediatric extracorporeal membrane oxygenation patients: a feasibility study, Tabitha Zanen - van den Adel , Netherlands
12:10 - 12:20	10 min	Association between the lactate-albumin ratio and changes in microcirculation in pediatric septic patients, Maria Camila Perez, Colombia	Characterization of Canadian picu infrastructure design and renovations: a national cross-sectional study, Taneille Johnson , Canada	Protective mechanisms of cpap on lungs and diaphragm in experimental patient self-inflicted lung injury, Pablo Cruces, Chile	Early mobilization in critically ill children: a quality improvement study, <i>Anissa Lahfofa</i> , <i>Canada</i>	Critical hematology oncology referral pathway for extracorporeal membrane oxygenation (CHORPE): Improving access and outcomes, <i>Hitesh Sandhu</i> , US
		Diagnosing sepsis in children with cancer using a machine learning algorithm extensible to bedside, Carolina Oberg	A closer look into the nutritional support of overweight and obese children admitted to the picu, <i>Nicole Knebusch</i> , US	Lung protective mechanical ventilation protocol vs. standard care in pediatric acute respiratory distress syndrome: a before-and-after international study, <i>Hiroshi Kurosawa</i> ,	Extubation failure and length of respiratory support post extubation in children admitted to intensive care, Andreas Schibler, Australia	Lung-protective vs ultra-lung-protective ventilation in children with ECMO support, Lorena Acevedo, Colombia
12:20 - 12:30	10 min	Ribeiro, Brazil		Japan		
12:20 - 12:30	10 min	Ribeiro, Brozil	Lunch Break & Poster Discussion Rounds	Japan		
		Ribeiro, Brazil	Lunch Break & Poster Discussion Rounds 12:45 - 13:35	Japan	12:30 - 13:35	
	10 min 70 min	Ribeiro, Brazil		Japan		



WFPICCS 2024 - 12th Congress of the World Federation of Pediatric Intensive & Critical Care Societies PRE-CONGRESS WORKSHOP PROGRAM June 1-5, 2024, Cancun Center, Cancun, Mexico

	TUESDAY, JUNE 4, 2024								
Cancun (GMT-5)	Duration	HALL A	HALL B	HALL C	HALL D	HALL E			
13:40 - 15:10	90 min	Parallel Session 16	Parallel Session 17	Parallel Session 18	Parallel Session 19	Parallel Session 20			
		Sepsis definition	Less is more	The unstable PICU patient	The acute PICU patient	Applying physiology to practice			
		Co-Chairs: Pierre Tissieres, Raúl Cedillo Zaragoza	Co-Chairs: Michaela Waak	Co-Chairs: Barney Scholefield (TBC), Laura Lidia González García	Co-Chairs: Alexandra Ferguson, Pameri OrLz Equihua	Co-Chairs: Michele Luglio			
13:40 - 14:00	20 min	Paediatric sepsis criteria – an historical perspective Lauren Sorce , USA	Mechanical power and its use in the paediatric critical care setting Martin Kneyber, Netherlands	Hemodynamic monitoring of the critically ill pediatric patient: a global perspective Suchitra Ranjit, India	POCUS blood volume and fluid overload Saul Flores , USA	Oxygen in the PICU- how much is too much? Mark Peters , UK			
14:00 - 14:20	20 min	The new sepsis definition Daniela de Souza , Brazil	Precision medicine in fluid resuscitation, is the way? Jaime Fernández, Colombia	Hemorrhage control, hemodynamic and hemostatic resuscitation in polytraumatized patients Philip C Spinella , USA	Advancing clinical decision-making: Machine learning applications in the PICU Neel Shah, USA	Albumin in burn shock resuscitation - yes or no? W Brunow de Carvalho , Brazil			
14:20 - 14:40	20 min	Sepsis definition into practice: Think globally, act locally Andrew Argent, South Africa	Having hugs instead of drugs for sedation. Non pharmacological management Anne-Svlvie Ramelet, Switzerland	Priorities for research and practice in the transport of critically ill Arun Bansal. India	Early mobilization in LMIC countries: recommendations adjusted to reality Cintia Johnston , Brazil	Current debates on PICU anticoagulation Marianne Nellis, USA			
14:40 - 15:10	30 min	Discussion	Discussion	Discussion	Discussion	Discussion			
15:10 - 15:30	20 min			Coffee Break					
15:30 - 16:00	30 min	Cases 6	Cases 7	Cases 8	Cases 9	Cases 10			
		Co-Chairs: Roberto Jabornisky	Co-Chairs: Laurie Lee	Co-Chairs: Jackie Ong	Co-Chairs: Emma Shkurka	Co-Chairs: Michele Luglio			
15:30 - 15:45	15 min	Empyema necessitatis caused by prevotella melaninogenica and dialister pneumosintes resolved with the vac system: case report, Sandra Tania Ventura Gómez, Mexico	Novel complete endovascular approach for first stage management of high surgical risk patientes with hypoplastic left heart syndrome: first latin american experience, <i>Keyla Meneses Silvera</i> , <i>Colombia</i>	Refractory hyperlactatemia despite extracorporeal membrane oxygenation (ecmo) in a pediatric patient with intestinal failure – think about thiamine deficiency! Paige Burgess, Canada	Clippers syndrome: an emerging diagnostic challenge, Camila Ariza , Colombia	Extra-pontine myelinolysis in a child with inadverant rapid correction of chronic hyponatremia: effective treatment and full recovery with high dose methylprednisolone and immunoglobulin, <i>Bedangshu Saikio, UK</i>			
15:45 - 16:00	15 min	Severe necrotizing pneumonia and pai-1 polymorphism: unraveling the relationship and implications, Cassiano Goulart, Brazil	Marathon unveils a pathogenic lqt1-causing variant managed by cardiac sympathetic denervation in teenager, <i>Ruchi Sahoto, US</i>	Effective use of pegaso * a-cough perc in the intubated child, Alexandra Ferguson, Australia	Tetanus experience in a single critical care unit of middle incomes and limited resources in Acapulco Guerrero Mexico, Fernandez Vera Emmanuelle Dexeus Gabriel, Mexico	Complex cardiac arrhythmia management in the icu for an adolescent with friedreich's ataxia: a case report, Oluwatomini Fashina, US			
16:00 - 16:05	5 min			Break	· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·	-			
16:05 - 16:25	20 min	Plenary 9 Co-Chairs: Lauren B Sorce							

Co-Chairs: Lauren R Sorce Reflections on clinical research in pediatric critical care – priorities going forward Martha A.Q. Curley , USA



June 1-5, 2024, Cancun Center, Cancun, Mexico

				WEDNESDAY, JUNE 5, 2024		
Cancun (GMT-5)	Duration	HALL A	HALL B	HALL C	HALL D	HALL E
		World Cafe 11	World Cafe 12	World Cafe 13	World Cafe 14	World Cafe 15
08:00 - 08:30	30 min	Ask the expert: Early mobilization in intubated patient? Let's take the patient out of bed Moderator: Sebastian Godoy	Ask the expert: Difficult to sedate - what to do? Moderator: Analia Fernandez	Ask the expert: How do I manage Non Invasive Ventilation and P-SILI? Moderator: Cintia Johnston	Ask the expert: Can I use ChatGPT in PICU? Moderator: Sebastian Gonzalez	Ask the expert: Transfusion medicine in the PICU Moderator: Patricia Bastero
08:00 - 08:30	30 min	Experts: Sapna Kudchadkar, Karen Choong	Experts: Anne-Sylvie Ramelet, Santiago Mencia	Experts: Pablo Cruces, Yolanda M Lopez Fernandez	Experts: Philippe Jouvet, Jackie Ong	Experts: Philip C Spinella, Marianne E Nellis
08:30 - 08:40		Experts: Supria Kauchaukar, Karen Choong	Experts. Anne-sylvie Rumelet, Santiago Mencia	Break	Experts. Philippe Jouver, Juckie Ong	Experts. Philip C Spinelia, Wahanne E Nells
08:40 - 09:50	80 min	Plenaries				
00.40 05.50	00	Co-Chairs: Satoshi Nakagawa				
08:40- 08:50	10 min	Speakers Introduction				
08:50 - 09:10	20 min	Plenary 10				
		Future horizons: Exploring the potential of artificial				
		intelligence in pediatric ICU settings				
		Nelson Sanchez Pinto, USA				
09:10 - 09:30	20 min	Plenary 11				
		Progress in pediatric critical care in the Latin America				
		Werther Brunow de Carvalho, Brazil				
09:30 - 09:50	20 min	Plenary 12				
		Enhancing access to essential pediatric critical care in low-				
		resource contexts through climate-resilient health facilities				
09:50 - 10:20	20 min	Hans-Jörg Lang, Senegal		Coffee Break		
10:20 - 11:50		Parallel Session 21	Parallel Session 22	Parallel Session 23	Parallel Session 24	Parallel Session 25
10.20 - 11.50	30 11111	1 uruner 5553101121	r di dilei Session 22	1 di dilei 3633i0ii 25	runner session 24	1 4141121 32331011 25
		Intelligent PICU	Climate resilient health facilities and improvement of access to essential paediatric emergency and critical care in low-resource contexts	Individualizing the care	Patient comfort	Lessons from the past
		Co-Chairs: Gerri Sefton, Emmanuel Fernandez Vera	Co-Chairs: Hans Jörg Lang, Luis Moya Barquin	Co-Chairs: Rujipat Samransamruajkit, Daniel Luque Fernández	Co-Chairs: David Zorko, Julia Acuña	Co-Chairs: Peirre Tissieres, Shayl Zamira Chacon Tapia
10:20 - 10:40	20 min	Pediatric critical care nnleashed: Navigating advancements and collaboration through social media Jackie Ong, Singapore	Essential paediatric critical care – implementation and training in a large paediatric hospital in Freetown (Sierra Leone). Urban scenario – unreliable electricity grid Nellie Bell, Sierra Leone	Individualized and contextualized approach to pediatric critical care patient Lauren Sorce , USA	Analgosedation for pediatric procedures Sapna Kudchadkar , USA	Family presence in the PICU - lessons learned from the COVID 19 restricted visitation policies Laurie Lee , Canada
10:40 - 11:00	20 min	Clinical trials in low and middle income countries Sebastian Gonzalez, Uruguay	Essential paediatric critical care – climate health, insights and solutions from the MDT Michael Pienaar , South Africa	Optimizing individualised developmental care Alexandra Ferguson , Australia	Palliative care in the ICU: What is the role of the pharmacist? Maria Busqueta Mendonza (TBC) , Mexico	Treatment-related mortality for haem-onc paediatric patients in low and middle income countries Asya AquInik, USA
11:00 - 11:20	20 min	Use of generative AI in pediatric critical care Philippe Jouvet , Canada	Engineering solution attempts: renewable energy solution for health facilities, responding to requirement of essential paediatric critical care Walter Commerell, Germany	When is it valid to start neuroprognosis in TBI? Barney Scholefield , Canada	Developmental care as a mitigator to PICU-acquired brain injury Gustavo Costales , Argentina	Staff wellbeing Gillian Colville , UK
11:20 - 11:50	30 min	Discussion	Discussion	Discussion	Discussion	Discussion
11:50 - 12:30	40 min	Oral Presentations 11	Oral Presentations 12	Oral Presentations 13	Oral Presentations 14	Oral Presentations 15
11:50 - 12:00	10 min	Impala project: revolutionizing pediatric critical care in low- resource settings with predictive monitoring, Job Calis, Netherlands	Lesotho national oxygen dashboard for real-time monitoring and forecasting of hospital oxygen supply and demand, Nicole Shilkofski, US	Automatic recruitment maneuvers detection in mechanically ventilated pediatric patient, Francis Olivier Beauchamp, Canada	Unplanned inpatient transfers to the pediatric intensive care unit: a qualitative descriptive study of parental experiences, Molly Ryan, Canada	Pediatric acute respiratory failure in severe Covid-19: drive pressure is associated with mortality, <i>Emmerson CF de Farias, Brazil</i>
12:00 - 12:10	10 min	Impala project: comparing and improving existing risk score for pediatric critical care monitoring, <i>Job Calis, Netherlands</i>	Predictors of deterioration in children admitted to the high dependency unit (hdu) in 2 hospitals in Malawi with machine learning, William Nkhono , Netherlands	MTHFR gene polymorphism induce endothelial-macrophage hyperinflamasome activation syndrome and thrombosis in children with Sars-Cov 2: case series and literature review, <u>Cristina Mangia, Brazil</u>	Sleep disruption and pediatric delirium in the restore resilience clinical trial, <i>Laura Beth Kalvas, US</i>	Comparative analysis of severe adenovirus and respiratory syncytial virus infections in pediatric patients with acute respiratory failure in Latin America, Sebastián González- Dambrauskas, Colombia
12:10 - 12:20		The impact of a proactive care transition using technology in a low resource setting: the experience of St Luke's hospital in Malawi, Africa, Margon Rakers , Netherlands	Validity of various pediatric early warning scores (PEWS) in malnourished children in the emergency room, <i>Arun Bansal</i> , India	Factors associated with early death provides insights into patient selection for extracorporeal life support, Sam Hickey, US	Sound levels and anxiety scores in critically ill children: a case series, Karin Reuter-Rice, US	Relationship between prolonged capillary refill time and microvascular changes in children with sepsis, Shirley Vanessa Lamprea, Colombia
12:20 - 12:30	10 min	Command center in a pediatric cardiac intensive care unit. A novel strategy to prevent cardiac arrest? Alejandro Lopez Magallon, US	The impact of limited resources on the triage and outcomes of critically ill infants in a war zone, <i>Elizabeth Espinoza</i> , <i>US</i>	Risk factors for dialysis dependence in critically ill children requiring continuous kidney replacement therapy for acute kidney injury, Yusuke Tokuda , Japan	An electroencephalography-based sleep index and supervised machine learning as a suitable tool for automated sleep classification in children, Eris von Twist, Netherlands	Characterisation of paediatric sepsis mortality in Queensland 2004-2021: the Queensland paediatric sepsis mortality study, Paula Lister , Australia
12:30 - 13:40	70 min			Lunch Break & Poster Viewing		



June 1-5, 2024, Cancun Center, Cancun, Mexico

	WEDNESDAY, JUNE 5, 2024								
Cancun (GMT-5)	Duration	HALL A	HALL B	HALL C	HALL D	HALL E			
13:40 - 15:10	90 min	Parallel Session 26	Parallel Session 27	Parallel Session 28	Parallel Session 29	Parallel Session 30			
		Restoring organ function	Going to the future	Going through the storm	Developing PICU's future workforce	PICU's collaboration			
		Co-Chairs: Arun Bansal, Carlos Acuña	Co-Chairs: Yolanda M López-Fernández, Diego Gustavo Garay Carmona	Co-Chairs: Debbie Long, Luis Pedrozo	Co-Chairs: Andrew Argent, Joan Stephanie Celis Jasso	Co-Chairs: Anne-Sylvie Ramelet, Jesus Dominguez			
13:40 - 14:00	20 min	The role of CRRT/ plasmapheresis in acute liver failure Paloma Dorao, Spain	Drug dosing in PICU: One size does not fit all Michele Cree , Australia	Activation - integration - collaboration: Families as partners in the team Fenella Gill, Australia	Developing the blueprint in pediatric intensive training in americas Analia Fernandez, Argentina	Facing the death of a patient in PICU Ashleigh Butler , Australia			
14:00 - 14:20	20 min	Early RRT in patients with renal failure pro vs. Con Xavier Flores, USA & Manuel Enrique Soriano Aguilar, Mexico	Challenges with post-operative care and discharge planning of children with single ventricle CHD in the ICU and beyond Sandra Staveski, USA	Family - professional conflict in the PICU: when things go really wrong Santiago Mencia , Spain	Clinical simulation as a tool for multi-disciplinary education Orsola Gawronski , Italy	Working with families to ensure best interest of the child- conflict Susan Khanna , Australia			
14:20 - 14:40	20 min	Pediatric pre- and post-transplant rehabilitation - considerations and implementation Emma Shkurka , UK	The role of technology to improve transport of critically ill children Padmanabhan Ramnarayan, UK	Safety begins with teamwork Lorena Acevedo, Colombia	Next PICU generations: Is the quality of personal life more important than the quality of training and education? Derek S. Wheeler, USA	Deconditioning in the PICU: the role of the bedside nurse Mallory Perry-Eaddy, USA			
14:40 - 15:10	30 min	Discussion	Discussion	Discussion	Discussion	Discussion			
15:10 - 15:30	20 min			Coffee Break					
15:30 - 15:50	20 min	Closing ceremony							
15:50 -16:10	20 min	Plenary 13							
		Chair: Brenda Morrow							
		Omics in PICU: How can we "Split" after we "Lump" Heidi Flori, USA							
16:10 - 16:25	15 min	Handover ceremony							